Wednesday, December 16, 2009

Musik som tortyr

Musik som används som tortyr - bokstavligt talat

Henrik Ek är ju känd för sin musiktortyr. Det vet vi alla som spenderat mer än en timme i bild med honom. Men det kan kanske inte kallas för no touch torture, eller torture light som det också kallas ibland. CIA har sedan 50-talet använt sig av musik som tortyr eller för att få fram uppgifter från fångar.
Igår fotade jag en intervju på New York university med en kvinna som har satt sig in i ämnet. Vi filmade för en dokumentär för SVT som ska handla om just det här bisarra ämnet.
Vad folk i allmänhet kanske inte vet, i alla fall inte jag, är att under Vietnamnkriget flög amerikanska krigshelikoptrar över Viatnamesiska byar med högtalare och spelade extremt hög musik eller skrämselljud för att få invånarna att evakuera byarna.
Även under senare tid har taktiken använts, inte minst i Guatanamofängelset. Musik där användes främst på de "viktigaste" fångarna.
Enligt Helen som vi gjorde intervjun med så kan det vara så effektivt med musiktortyr att man kan få ut uppgifter på dagar, eller veckor som med mer "traditionell" tortyr hade tagit månader eller till och med år.
Hur fungerar det här då, undrar man ju kanske. Jag trodde först - lite lättsamt- att man spelar samma sjukt dåliga Henrik Ek-låt på repeat. Om och om igen. Det händer tydligen också, men är inte alls lika vanligt som motsatsen. Att man utsätter fången för total förvirring, genom att spela en jazzlåt, en hip-hop låt, en hårdrockslåt, en barnsång osv. Genom att blanda olika musikstilar helt, kommer aldrig fången in i någon slags "grove" och blir därför extremt förvirrad. Ett annat exempel som användes på Guatanamo var att spela instrumental musik för en fånge. Detta anses som mycket fult i den muslimska världen och kunde fungera extremt väl på vissa fångar.
Amerikanska millitären har en bas i Meine där soldater tränas för att kunna stå emot musiktortyr ifall de skulle bli fångar av fienen. Det har senare visat sig att många av dessa soldater har blivit väktare på Guatanamo och använt just de musikval som de blev tränade med till att bryta ner fångar på Cuba.
Vilka låtar används då? Tja, låtar som We are the Champions användes tydligen, med ironi, under Irak-kriget, där USA inte alls gick ut som några vinnare. Born in the USA med Bruce har också används. Även Metallica nämndes under intervjun.
Jag ser fram emot att se det färdiklippta resultatet på SVT någon gång i vår.
---
Gjorde en annan intressant intervju för SVT's Kobra i veckan. Jonathan Ames har skrivit TV-serien bored to death (bland annat). Jonathan visade sig vara en nevrotisk stackare med sjukt mycket (sjuk)humor! Jag ser även fram emot att se detta Kobra program i vår, som ska ha temat gubbe.
---
Nu är jag fast i True Blood igen. Andra säsongen. Typiskt.

No comments:

Post a Comment